Zdroj časů, díl 3. Hradiště Pohansko. Život Velké Moravy.

Archeoskanzen Pohansko u Břeclavi vědci zkoumají už od 50. let, a dodnes tu nalézají další a další zajímavé artefakty z dob neuvěřitelně dalekých – z období Velké Moravy.

více fotek tady – https://ilutext-cloud.rajce.idnes.cz/Areal_Pohansko.

Možná největším překvapením jsou velkomoravské zlaté a stříbrné šperky z období největšího rozkvětu Velké Moravy – z IX století. Náušnice, prsteny, a „velkomoravské gombíky“ vyrobené tak perfektně, že hned si položíš otázku – jak to dělali v dobách, kdy nepoznali nejen elektřinu, ale žádné ze současných obráběcích strojů?? Ne, nežili v domečkách ze slámy, už 11 tisíc let před námi stál tady Velmožský dvorec s celokamenným kostelem a záhadná rotunda – ale možná větší dojem dělají takové „drobnosti běžného života“ jako skleněné hladítko, plechový kotel, ty nádherné šperky.. Jsou naše představy o technické vyspělosti starých Moravanů vůbec správné? Vědci říkají, že nejenom byli technický vyspělí, ale – když řekneme moderním (a občas i nenáviděným) slovem – efektivní, a taky umělecky nadaní. Moravské šperky prý byly velmi ceněným předmětem exportu a zdrojem inspirace pro jiné evropany.

Jsou tu k vidění nálezy z 50. let (ze Dvorce) a novější – z toho co našli po r. 2006 u dalšího sakrálního objektu Pohanska – pohanské „Rotundy“, a taky film o pokusech rozluštit záhadu velkomoravských šperků a napodobit pomoci tehdy známých technologií a nářadí jejích výrobu.