Hiški Slovenske Istre – Small Houses of Slovenian Istria

Tentokrát vám představíme Istrii jak ji neznáte – náš film je natočen v areálu velké vinařské a olejářské farmy Istrijského vnitrozemí, ležící v kopcích nad pobřežím Jadranského moře, jen pár kilometrů od velkých pobřežních měst. V tomto krátkém filmu vám představujeme relativně málo rozšířenou u nás formu aktivního turismu – ekoturismus, nebo taky „zelené turismus“ (green tourism).

Turistický areál „Malé domky slovinské Istrii“ – české titulky

Ekoturismus dává skvělou možnost v relativně krátkém čase seznámit se s kulturou, tradicemi a historii regionu, dotknut se minulosti a „dobit si baterky“ v ekologický čistém a autentickém prostředí, kde se vám na chvíli zastaví rychlý běh času, typický pro naši hektickou dobu.
Je to první z několika krátkých filmů, věnovaných Istrii – ale ne její „plážovým“ oblastem. Turistický areál „Malé domky slovinské Istrii“ je autorským projektem Mateje Hrvatin Kozlovič – mladé entuziastky a milovnici Istrijského okolí a tradic, pocházející z velké istrijské vinařské rodiny, historie které sahá až hluboko do minulých století.

Místo je ideální také pro milovníky cestování na kole – majitelé vám nabídnou podrobné mapy oblasti a poskytnou veškeré informace o zajímavostech a kulturních památkách v okolí. Milovnici moře a středomořské kuchyně zase ocení blízkost pobřeží a měst Piran, Koper, Izola, Terst, připomínajících svým stylem a architekturou období kdy Istrie spadala do Benátské Republiky

 

Napsat komentář